DE FOTOGRAAF


Robbert Bodegraven werkte meer dan tien jaar aan het project ‘Nevelland’. Het boek is een afronding, maar geen eindpunt. De tijdloze beelden van Nevelland zullen ook na dit boek blijven ontstaan.

Robbert begon als fotograaf/journalist. In die tijd trok hij er met een journalistieke blik op uit. Gewapend met een camera en een pen. Soms vertellend over het grote onrecht en leed, soms over de kleine drijfveren die tot grootse daden kunnen leiden.

Op den duur bood de journalistieke blik te weinig verdieping. Hoe langer we vat op de werkelijkheid proberen te krijgen, hoe gelaagder en ongrijpbaarder ze wordt.


Robbert verliet de journalistiek. Sindsdien zet hij zich in voor vrijheid en menswaardigheid bij maatschappelijke organisaties.

Maar de fotografie is een trouwe geliefde. Robbert verlegde zijn blik, van de zoektocht naar journalistieke waarheid naar die van de zoekende zingeving. De foto’s veranderden van karakter. Het waarheidsgetrouw verslag doen en het vastleggen wat er in de wereld gebeurt, werd vervangen door de onbevangen vloeibaarheid van de verbeelding, van associaties, dromen en gevoel. Dat laatste werd 'Nevelland'.

Robbert woont in Utrecht. Nadat hij de journalistiek verliet, werkte hij bij de ontwikkelings- en hulporganisaties Oxfam Novib en War Child. Vervolgens begon hij een sociale onderneming op het gebied van grensoverschrijdende partnerschappen. Hij was directeur van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks. En schrijft momenteel boeken over de grote crises die ons menszijn bedreigen: de klimaat- en de ongelijkheidscrisis. Hij bleef daarnaast altijd fotograaf.