DE FOTOGRAAF


Robbert Bodegraven werkte meer dan tien jaar aan het project ‘Nevelland’. Het boek is een afronding, maar geen eindpunt. De tijdloze beelden van Nevelland zullen ook na dit boek blijven ontstaan.

Robbert begon als fotograaf/journalist. In die tijd trok hij er met een journalistieke blik op uit. Gewapend met een camera en een pen. Soms vertellend over het grote onrecht en leed, soms over de kleine drijfveren die tot grootse daden kunnen leiden.


Op den duur bood de journalistieke blik te weinig verdieping. Hoe langer we vat op de werkelijkheid proberen te krijgen, hoe gelaagder en ongrijpbaarder ze wordt. Robbert verliet de journalistiek. Sindsdien werkt hij in de wereld van goede doelen.

Maar de fotografie is een trouwe geliefde. Robbert verlegde zijn blik, van de zoektocht naar journalistieke waarheid naar die van de contemplatie. De foto’s veranderden volledig van karakter. De weerbarstige rationaliteit van verslag doen en vastleggen wat er in de wereld gebeurt, werd vervangen door de organische vloeibaarheid van de verbeelding van associaties, dromen en gevoel. Dat laatste werd Nevelland.

Robbert woont in Utrecht, met zijn vrouw en dochters. Nadat hij de journalistiek verliet, werkte hij bij de ontwikkelings- en hulporganisaties Oxfam Novib en War Child. Vervolgens zette hij een sociale onderneming op op het gebied van grensoverschrijdende partnerschappen. Momenteel is hij directeur van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks. Hij bleef daarnaast altijd fotograaf.